2020: ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ
Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός ήρθε να αναδείξει περίτρανα όλα όσα γίνονται λάθος στην χώρα μας. Όσο συνεχίζουμε τα ίδια λάθη, η χώρα μας δεν θα καταφέρει να μπει στα νέα δεδομένα της εποχής.
Επιγραμματικά:
1. Οι μεταφορές χρημάτων ανάμεσα σε τράπεζες πρέπει να ολοκληρώνονται σε δευτερόλεπτα και όχι σε μέρες. Όλες οι τράπεζες οφείλουν να δρουν σε κοινό ή παρόμοιο σύστημα χωρίς η καθεμία να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες αυθαίρετα. Σε κατάσταση επιδημίας ο ρόλος των τραπεζικών συστημάτων είναι κρίσιμος για τις ζωές πολλών αδύνατων.
2. Η τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού στην αστυνομία, λόγω του διεφθαρμένου παρελθόντος της. Γι' αυτό άλλωστε επιβάλλονται τόσο τσουχτερά πρόστιμα. Χρειάζονται χρόνια για να ξαναχτιστεί αυτή η σχέση και η αρχή θα γίνει από το κράτος, όχι από τον πολίτη.
3. Η έλλειψη πειθαρχίας και ελέγχου των άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να βοηθήσουν τους πολίτες. Ως συνέπεια, χρειάζονται χρόνια πείνας για να εκδοθούν ασφάλειες, συντάξεις, επιστροφές. Σε περίοδο επιδημίας οι ελλείψεις του δημοσίου μπορούν να αποβούν μοιραίες.
4. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει αναβαθμιστεί ενώ ακόμα οι νέοι δεν έχουν όλες τις σύγχρονες επιλογές που έχουν σε προηγμένες χώρες. Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια λάθος μορφή εισόδου σε πανεπιστήμια και έχει αποδειχθεί πολλά χρόνια τώρα. Οι υπολογιστές των λυκείων ανήκουν σε άλλη δεκαετία, ενώ τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη καθηγητών, υποδομών και φυσικά ειδικοτήτων.
5. Οι σύγχρονες τέχνες έχουν υποβαθμιστεί στο κατώτατο επίπεδο. Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι ανύπαρκτα και αναλώσιμα σε μια χώρα με τον αρχαιότερο πολιτισμό. Το κράτος σνομπάρει την τέχνη ως πολυτέλεια. Η τέχνη όμως ανάγει το ήθος, μεταδίδει ιδέες και αναδεικνύει την χώρα αλλά και την ήπειρο, δηλαδή την Ευρώπη.
6. Η νέα ελληνική γλώσσα παραμένει ίδια, χωρίς εξέλιξη. Στα νέα δεδομένα της πληροφόρησης, μια τόσο δύσκολη γλώσσα θα παραμείνει απρόσιτη στην διάδοσή της για πάντα.
7. Οι νέοι στο εξωτερικό ήδη ξεκινούν να χτίζουν την καριέρα που θέλουν από τα 10, με οργανωμένες από τα σχολεία βάρδιες σε διάφορες δουλειές. Στη χώρα μας, κανένας σχεδόν δεν ξέρει τι θέλει να κάνει μέχρι τα δεκαοχτώ.
8. Δεν υπάρχει παραγωγή διεθνών κερδοφόρων προϊόντων παρά την ευφυία και φαντασία του Έλληνα. Προϊόντα όπως gadgets, video games, οχήματα και πολλά άλλα.
9. Δεν εξάγουμε προϊόντα, παρά την πλούσια γη. Μοναδικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρέατα, γαλακτοκομικά αλλά και ελληνικά superfood.
10. Το σώμα του στρατού δεν εμπνέει περηφάνια με τον τρόπο που είναι οργανωμένος. Για τους άντρες, αποτελεί μάλιστα εμπόδιο τις περισσότερες φορές αλλά και κομβικό σημείο στην αλλοίωση της προσωπικότητας τους μέσω του εγκλεισμού και του συχνού εκφοβισμού που δέχονται. Εξαίρεση αποτελούν ίσως οι ειδικές δυνάμεις.
11. Η σχέση με την εκκλησία έχει σίγουρα πληγεί. Από την μία, είναι καλό το γεγονός ότι οι νέοι αφήνουν τα στερεότυπα και τις παλαιακές αντιλήψεις της Ορθοδοξίας. Παράλληλα όμως οι ηθικές αξίες μειώνονται, το σεξ και η παρανομία διαφεντεύουν και δεν υπάρχει ιδιαίτερος σκοπός ζωής. Το τελευταίο είναι που γεννάει τους αναρχικούς, αλλά και τους ατίθασους που σε μια κατάσταση επιδημίας δεν θα ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας.
12. Η "καγκουρίαση", μια νόσος των αντρών που διαιωνίζει χαμηλές αξίες όπως το εύκολο χρήμα, άσκοπο σεξ, ναρκωτικά και αλκοόλ, σεξισμό, ρατσισμό και ύβρεις. Ευτυχώς όμως οι Έλληνες δεν είναι τόσο κάγκουρες όσο οι Ιταλοί, που ενώ οι θάνατοι του κορονοϊού αυξάνονταν με τα δευτερόλεπτα, οι Ιταλοί ακόμα ψάχνανε χώρο να βάλουν το μόριό τους στα πάρτι της πόλης. Άλλωστε κι οι ίδιοι δεν αρνούνται την εγωιστική μ*νδουλίαση που τους διακατέχει σαν νοοτροπία από την Ρωμαϊκή κιόλας αυτοκρατορία. (Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν δυστυχώς). Όμως εδώ δεν κατηγορούμε προσωπικότητες, αλλά ψάχνουμε βαθύτερα την αιτία. Οι έρευνες σχετικά με το πόσο χαρούμενοι ή ευτυχισμένοι είμαστε σαν χώρα δείχνουν ξεκάθαρα την κατάθλιψη τόσο των Ελλήνων όσο και των Ιταλών.
13. Είμαστε εγωιστές σαν λαός. Αν οι αρχαίοι φιλόσοφοι μας βλέπανε θα πίνανε μόνοι τους κόνιο. Ενώ ξέρουμε την αξία της χώρας μας, δεν την χρησιμοποιούμε για να εξελιχθούμε αλλά μόνο για να ψευτο-περηφανευόμαστε σοβινιστικά σε άλλους λαούς που μας ξεπέρασαν από άποψη επιβίωσης και ανέλιξης. Πολλές ιδέες, όπως η δημοκρατία, γεννήθηκαν στην Ελλάδα και θα πρεπε να τις πρεσβεύουμε επάξια αλλά και να τις εξελίσσουμε στα νέα δεδομένα.
14. Το ίντερνετ άργησε πολύ να μπει στη ζωή μας. Είναι γεγονός ότι το ίντερνετ είναι πλέον όσο χρήσιμο σχεδόν όσο το νερό που πίνουμε. Είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης τεχνολογικής εποχής και όσοι την απαρνηθούν δεν θα προχωρήσουν παραπέρα.
15. Η διασκέδαση πάνω από όλα. Λόγω της ιδέας αυτής, αφήσαμε άπληστους πολιτικούς να ξεπουλήσουν την χώρα μας. Λόγω της ελαφρότητάς μας αφήσαμε την κρίση της χώρας μας να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, καταστρέφοντας την παγκόσμια οικονομία. Όλα αυτά δεν έγιναν λόγω της Μέρκελ, έγιναν εξαιτίας μας.
16. Δεν μάθαμε ποτέ να κάνουμε οικονομία πριν αναγκαστούμε να κάνουμε. Μάθαμε στον δανεισμό και το εύκολο χρήμα.
Έτσι λοιπόν από τα παραπάνω προκύπτει ότι για να αντιμετωπιστεί μια κρίση σωστά και εν καιρώ, η κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη όχι μόνο πρακτικά αλλά και εσωτερικά, μέσα από τη σχέση της με το κράτος. Με τον εκσυγχρονισμό όχι μόνο νικάμε πανδημίες, εμπιστευόμενοι τον κρατικό μηχανισμό, αλλά δίνουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε την τοποθέτησή σας στο θέμα