ΜΠΥΡΑ Corona - ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Ο κορονοϊός είναι πλέον γεγονός και στις ΗΠΑ με 5.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 101 θανάτους. Παρά την σοβαρότητα της κατάστασης έγινε παράλληλα διάσημη μια ψεύτικη είδηση στην Αμερική που συνδέει την μπύρα Corona με τον κορονοϊό.
Μετά την παραπληροφόρηση μέσω Facebook ότι οι πωλήσεις της μπύρας με το όνομα Corona πέσανε λόγω της επιδημίας, η εταιρεία βγαίνει να το διαψεύσει. Όχι μόνο δεν είχαν απώλειες αλλά ο τζίρος ανέβηκε κατά 5% μέσα στις Πολιτείες.
Η ομάδα δημοσίων σχέσεων της Corona δε θέλει σε καμιά περίπτωση να συνδεθεί η μπύρα με την επιδημία. Ωστόσο, κάποιες αναρτήσεις στο Facebook που κατηγορούν την μπύρα για τον κορονοϊό έγιναν viral στις αρχές του Μαρτίου.
Συγκεκριμένα οι αναρτήσεις δίνουν την ψευδή είδηση ότι η εταιρεία χάνει κέρδος λόγω της χαμηλής νοημοσύνης του κοινού που συνδέει τα δύο.
Όμως ο παραγωγός της Corona λέει οτι οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 5% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις ΗΠΑ. Η εταιρεία επίσης δεν είχε έκθεση σε διεθνείς αγορές, όπως Κίνα, που υπέφερε από τον COVID-19 περισσοτερο. Το 2019 μόνο το 2.7% των συνολικών πωλήσεων ερχόταν έξω από την Αμερική.
Η παραπληροφόρηση για την μπύρα ξεκίνησε από μια έρευνα που υποστήριζε ότι κάποιοι καταναλωτές σταμάτησαν να πίνουν εξαιτίας του κορονοϊού. Η έρευνα κυκλοφόρησε στις 27 Φεβρουαρίου από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων 5W PR και κυκλοφόρησε σε πολλά sites.
Η εταιρεία 5W που εδρεύει στην Ν. Υόρκη λέει πως έκανε τηλεφωνικά γκάλοπ με 737 καταναλωτές μπύρας στην Αμερική, με το 38% να μην θέλουν με τίποτα να αγοράσουν Corona. Όμως η εταιρεία δεν δημοσίευσε τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων ούτε και τον λόγο που το 1/3 των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στην αγορά της μπύρας. Το ποσοστό των συχνών καταναλωτών της Corona που δεν θα αγόραζαν την μπύρα ήταν πολύ μικρότερο.
"Ανάμεσα σε εκείνους που είπαν ότι πίνουν συχνά Corona, μόνο το 4% είπε ότι θα σταματούσε να πίνει την εν λόγω μπύρα," είπε η εταιρεία, "αλλά το 14% είπε ότι δεν θα παράγγελνε Corona σε μαγαζί με κόσμο."
Επίσης ισχυρίζονται ότι το 16% ήταν μπερδεμένοι για το αν υπάρχει σύνδεση της μπύρας με τον κορονοϊό. Να σημειώσουμε ότι ο θανατηφόρος ιός δεν έχει φυσικά σχέση με την μπύρα πέραν του ονόματος, το οποίο δόθηκε στον ιό λόγω των "αγκαθιών".
Εκτός του ότι η είδηση είναι ψευδής είναι και κωμικοτραγική σε μια τόσο δραματική κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης. Όμως δεν πρέπει να μας ξενίζει αφού ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και τα fake news κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα.
Η σωστή ενημέρωσή μας είναι σημαντική έως και κρίσιμη. Εστερνίζοντας μια ψευδή είδηση, μειώνουμε την αντίληψή μας και την νοημοσύνη. Είναι δικαίωμα και ευθύνη μας να ελέγχουμε την αξιοπιστία μιας είδησης.
Δεν εμπιστευόμαστε ανεπίσημες σελίδες και blogs για την ενημέρωση. Διαβάζουμε μόνο έγκυρες σελίδες και sites ειδησεογραφικών οργανισμών και γνωστών εφημερίδων. Δεν ξεχνάμε να τσεκάρουμε τις πηγές ενός άρθρου εφόσον υπάρχουν και να αφήνουμε ερωτήσεις στα σχόλια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε την τοποθέτησή σας στο θέμα